HaberlerKripto

Ekonomistler Fed’in Eylülde Faiz İndirmesini Beklemiyor

ABD’de enflasyonun başlıca göstergelerinden biri olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklenenden daha fazla geriledi. Haziran ayında negatif gelen ve yüzde -0,1 olarak ölçülen TÜFE, yıllık bazda ise beklentileri aşarak yüzde 3’e düştü.

Buna karşılık, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), piyasa beklentilerinin üzerinde kaldı. ÜFE, Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,2 beklentisini aşarak yüzde 0,4 arttı. Yıllık ÜFE ise yüzde 2,5 beklentisinin aksine yüzde 3 olarak ölçüldü.

Ekonomistler, mevcut koşullar altında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında faiz indirmesinin pek olası olmadığını düşünüyor.

Fed’in Faiz İndirmesi Olası Değil

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının ne zaman indirileceği konusunda şimdiye kadar hep temkinli açıklamalar yaptı. Powell, faiz indirimi kararı almadan önce enflasyonun düşüş eğilimine girdiğine kesin olarak ikna olunması gerektiğini belirtti.

TÜFE’nin beklentileri aşmasıyla, piyasada eylül ayında faiz indirimi olacağı yönündeki beklenti yüzde 70’ten yüzde 90’a yükseldi. Ancak CNBC’ye konuşan ekonomist Carl Weinberg, eylül ayında faiz indirimi beklemiyor.

Weinberg’e göre enflasyonun ve istihdamın istenen düzeyde olması, faiz indirimi ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

“Powell, istihdam tamken, enflasyon istediğimiz seviyedeyken ve ekonomi güzelce büyüyorken neden herhangi bir şeyi değiştirelim? Neden bu durumda faiz indirelim? Eylülde faiz indirimi yönünde çok yoğun bir tartışma ve destek mevcut. Ancak bu kararın önünde engeller de bulunuyor,” dedi.

Faiz İndirimi Kripto İçin Neden Önemli?

Faiz oranlarının yükseldiği parasal daralma dönemleri, piyasada dolaşan para arzını azaltır. Bu da hisse senetleri ve kripto paralar gibi riskli varlıklara yatırılabilecek paranın azalması anlamına gelir.

Parasal daralma dönemlerinde riskli varlıklar düşüş eğilimine girer. Dolayısıyla Bitcoin ve diğer kripto paraların güçlü bir ralliye başlayabilmeleri için faizlerin inmesi büyük önem taşır.

Daha Fazlası için bizi takip etmeyi unutma.

Only one donation box can be activated per page.

Benzer Haberler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button